De geschiedenis van Hof zevenbergen

 

Hof Zevenbergen: een ‘kleur-rijke’ geschiedenis

 

De lange geschiedenis van kasteel Zevenbergen begint einde 13de eeuw. Vele eeuwen wonen er adellijke  families met hun kleurrijke geschiedenissen. Het kasteel gaat door erfenis over van generatie op generatie en doorstaat zo de tand des tijds. In 1914, bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, wordt het  verwoest.
Vanaf 1934 is een bijgebouw bewoond door Valentine de Gilman, de enige erfgename. Valentine wordt in een moeilijke periode opgevangen door de zusters van het Convent van Betlehem.  Uit erkentelijkheid schenkt zij in 1953 een deel van haar bezit, het domein van het kasteel en aanpalende bossen, aan de zusters.

 

Het Convent van Betlehem en Hof Zevenbergen

 

De eerste jaren dat Hof Zevenbergen in ons bezit is, wordt het gebruikt voor vakantie en retraite. Enkele zusters wonen er.
In 1977 krijgt het huis een heel andere bestemming. Het wordt een plek van onthaal en bezinning. Zo ontstaan er Bijbel- en spiritualiteitsgroepen. Wie wil kan meebidden en vieren.  Tevens krijgen jonge vrouwen die zich geroepen voelen tot het religieuze leven in de geest van het Convent van Betlehem hier hun postulaats- en noviciaatsvorming (1978-1995).
Hof Zevenbergen groeit uit tot een vormings- en bezinningshuis voor vele leerlingen, religieuzen, groepen allerhande.  Rond de zustergemeenschap vormt zich een groep mensen die het huis mee dragen en geboeid zijn door de  spiritualiteit van de Menswording.

 

Hof Zevenbergen in de 21ste eeuw

 

Vandaag wonen op Hof Zevenbergen een gemeenschap van zusters en 2 gezinnen. Zij betrekken ieder een eigen woning op het domein om hun eigenheid te kunnen bewaren.  Het project Hof Zevenbergen krijgt vorm door samen te leven, te werken en te bidden.  Zo willen ze het mysterie van Gods menswording in onze tijd concreet beleven. Gelukkig zijn er daarnaast tal van vrijwilligers die het huis mee schragen.
Stilaan is ook de Beweging van Menswording ontstaan. Op regelmatige basis komen mensen die een band hebben met de gemeenschap  en haar spiritualiteit samen in de spiritualiteitsgroepen of op de jaarlijkse Dag van de Menswording.