Overslaan en naar de inhoud gaan

De geschiedenis van Hof Zevenbergen
Hof Zevenbergen: een ‘kleur-rijke’ geschiedenis

De lange geschiedenis van kasteel Zevenbergen begint einde 13de eeuw. Vele eeuwen wonen er adellijke  families met hun kleurrijke geschiedenissen. Het kasteel gaat door erfenis over van generatie op generatie en doorstaat zo de tand des tijds. In 1914, bij het begin van de Eerste Wereldoorlog, wordt het  verwoest.
Vanaf 1934 is een bijgebouw bewoond door Valentine de Gilman, de enige erfgename. Valentine wordt in een moeilijke periode opgevangen door de zusters van het Convent van Betlehem.  Uit erkentelijkheid schenkt zij in 1953 een deel van haar bezit, het domein van het kasteel en aanpalende bossen, aan de zusters

Het Convent van Betlehem en Hof Zevenbergen

De eerste jaren dat Hof Zevenbergen in ons bezit is, wordt het gebruikt voor vakantie en retraite. Enkele zusters wonen er.
In 1977 krijgt het huis een heel andere bestemming. Het wordt een plek van onthaal en bezinning. Zo ontstaan er Bijbel- en spiritualiteitsgroepen. Wie wil kan meebidden en vieren.  Tevens krijgen jonge vrouwen die zich geroepen voelen tot het religieuze leven in de geest van het Convent van Betlehem hier hun postulaats- en noviciaatsvorming (1978-1995).
Hof Zevenbergen groeit uit tot een vormings- en bezinningshuis voor vele leerlingen, religieuzen, groepen allerhande.  Rond de zustergemeenschap vormt zich een groep mensen die het huis mee dragen en geboeid zijn door de  spiritualiteit van de Menswording.

Hof Zevenbergen in de 21ste eeuw

Vanaf 1 januari 2015 hebben wij het beheer en de werking van Hof Zevenbergen overgedragen aan vzw Hof Zevenbergen.
U vindt alle informatie over het Vormings- en bezinningscentrum op:

www.hofzevenbergen.be

Stilaan is ook de Beweging van Menswording ontstaan. Op regelmatige basis komen mensen die een band hebben met de gemeenschap  en haar spiritualiteit samen in de spiritualiteitsgroepen of op de jaarlijkse Dag van de Menswording.