Overslaan en naar de inhoud gaan

In 1998 heeft een bijzonder kapittel beslist om ook de eigendommen van de initiatieven voor gezondheidszorg en onderwijs van de congregatie door te geven aan leken, die ons werk in dezelfde geest willen voortzetten. Zo wordt de toekomst van onze initiatieven verzekerd.

Overdracht van zorg- en onderwijsinstellingen aan leken

Daarnaast onderging onze relatie met de initiatieven in gezondheidszorg en onderwijs een grondige verandering. In deze periode daalde zoals bij alle congregaties het aantal zusters en deden de lekenmedewerkers massaal hun intrede in onderwijs en gezondheidszorg.
Onze congregatie nam de beslissing om het bestuur en de eigendom van de zorg- en onderwijsinstellingen in fasen over te dragen aan leken.

Voor gezondheidszorg:

In 1971 nam een nieuwe vzw Gezondheidszorg Covabe de uitbating
van onze zorgvoorzieningen over.
De ziekenhuizen, psychiatrische centra, voorzieningen voor personen met een beperking en kinderopvang werden in 1998 overgedragen aan de nieuwe vzw Emmaüs. Deze ontstond door het samengaan van de vzw Gezondheidszorg Covabe
en de vzw Muto van CM Mechelen.

Voor onderwijs:

In 1968 werd de vroegere vzw Onderwijsinstellingen der Zusters Norbertienen van Duffel omgevormd tot vzw-uitbaatster Vrij Onderwijs Covabe; die is sinds 2003 opgegaan in vzw Katholiek Onderwijs De Pelgrim. Deze vzw werd op haar beurt opgenomen in vzw Kitos. De graduaatsopleiding verpleegkunde werd in 1995 opgenomen in de Katholieke Hogeschool Mechelen, het huidige (Thomas More)